top of page

ArtHack — LiveART

Ökat engagemang och bättre tillgänglighet för offentlig konst.

Bakgrund

LiveART är en fortsättning på konceptet ArtHack där vi, tillsammans med andra avdelningar på AF, utforskar nya sätt att göra konsten tillgänglig. Konsten är en viktig komponent i vår arbetsmiljö – som bidrar till att skapa kreativitet, gemenskap, nyfikenhet, igenkänning, dialog och mycket mer. Eftersom vi idag jobbar allt mer digitaliserat så har det påverkat vår fysiska upplevelse av konsten och även vår arbetsmiljö. Vi ville hitta ett nytt sätt att skapa engagemang och samhörighet mellan medarbetare även på distans.

Vad vi har gjort

Vi byggde en prototyp där vi utforskar olika möjligheter att livestreama de ytor och rum där konsten finns så att man även på distans kan få en känsla av att uppleva det "på plats". Digitaliseringen möjliggör också nya sätt att skapa engagemang och interaktion kring konsten. I nuläget kan man exempelvis skicka kommentarer till livestreamen som sen projiceras på väggen intill konstverken men vi ser en mängd framtida funktioner som kan fördjupa upplevelsen ytterligare.

Hur kan vår konst berika arbetsmiljön
även när vi arbetar på distans?

Konceptet är en fördjupad interaktiv konstupplevelse på distans som man kan ta del av framför sin datorskärm, mobila enhet eller på en storbildsTV. 

Systemlösningen för prototypen består av en rumsklient byggd i Unity, för hanteringen av kommentarer använde vi tjänsten Agora, ljud/video liveströmmas genom YouTube och webb och mobil-klienten byggde vi i HTML/javascript.

LiveART installeras på Arbetsförmedlingens huvudkontor i Solna.

LiveART sätts samman i Unity. Unity är en mulitplattform för spelutveckling som vi använder för att utveckla prototyper för desktop, konsoler, mobila enheter och webbsidor.

"LiveART lyfter fram och tillgängliggör vår gemensamma
konstskatt på ett innovativt sätt"

Amelie Edlund, ansvarig för urvalet av ny konst till Arbetsförmedlingens huvudkontor 2019

Sammanfattning

LiveART är ett samarbete med avdelningarna för digitalt engagemang och IT-avdelningen på Arbetsförmedlingen. Projektet är en vidareutveckling av konceptet ArtHack med syfte att dels synliggöra Arbetsförmedlingens konstsamling och öka tillgängligheten men också genom att skapa ett större engagemang kring konsten bidra till en bättre arbetsmiljö. Kopplingen mellan den fysiska och digitala världen bidrar även till en bättre samhörighet mellan medarbetare som jobbar på distans. 

Kontakta oss om du vill veta mer om LiveART

bottom of page